Taiji en Qigong


Eenvoudige oefeningen voor iedereen!

De Qigong die ik onderwijs is voornamelijk gebaseerd op de Taijiwuxigong van het Buqi instituut, een eenvoudig en diepgaand selfhealing oefensysteem. Centraal staat de aanname dat toename van stress in combinatie met een langdurig minder goede lichaamshouding het van nature aanwezige zelfgenezend vermogen van de mens vermindert.

Als het je prettig lijkt om enige tijd schijnbaar eenvoudige oefeningen te herhalen en daarin te gaan ontdekken welke reacties je lichaam daarop geeft, en hoe je daar weer mee om kunt gaan, is deze oefenvorm echt iets voor jou. 

Je strekt de wervelkolom, opent alle gewrichten, ademt en combineert dit met een alerte en ontspannen geest. Zo activeer je de dantian, het energiecentrum in de onderbuik. 

Je gaat je lichaam beter en van binnenuit voelen, het denken kalmeert en vervolgens wordt het mogelijk om `spontaan' te bewegen: meer als eenheid en vanuit het centrum ( het `hybride' bewegen: het volgen van van qi stroming in plaats van spierkracht).  Het bewegen gaat dan vanzelf of vanuit vrijheid; je wordt bewogen en je hoeft niet meer zo erg je `best' te doen.

Je leert gebruik te maken van aardekracht, spontane bewegingskracht en mentale kracht, en voelt levensenergie in het lichaam circuleren, waarbij binqi (ziekteverwekkende factoren) via handen en voeten uitgestuurd wordt. 

Bij regelmatig oefenen ontstaat meer welbevinden.


Zie ook www.buqi.net, onder het kopje kennisgebieden en dan Taijiwuxigong aanklikken.


Taiji  is een serie zachte, vloeiende en ontspannen bewegingen, afgeleid van de krijgskunst. Het lijkt uiterlijk wel op een langzame dans. Door de aandacht en de intentie waarmee deze houdingen worden aangenomen is het innerlijk meer een constante verandering van de energiestroom.


Beide bewegingsvormen zijn toegankelijk voor alle mensen; maar ook of juist voor mensen met bijvoorbeeld reuma, fibromyalgie, chronische moeheid, burn-out, slaapproblemen, spanningsklachten of andere ongemakken.